Методичне ательє Наталії Харибіної
 
Головна » 2014 » Грудень » 5 » Методична скарбничка* Як виплекати письменника
00:42
Методична скарбничка* Як виплекати письменника

Користь письменницької праці для дітейПідлітковий вік зазвичай характеризується «нестачею» чого-небудь. Підлітки можуть почувати себе недостатньо хорошими, розумними, привабливими. У той же час вони намагаються розібратися, хто вони, де збираються знайти своє місце в житті і яким чином будуть до цього йти. Це час роздумів над великою варіабельністю різних видів життєвого шляху.

У своїй книзі «Напишіть, де ви знаходитесь» авторка Керін Міррен-Голдберг, доктор філософії, бережно проводить підлітків через весь складний лабіринт періоду юності за допомогою письменницької праці як засобу самопізнання та зцілення.

У чому ж полягають переваги підлітків, які вирішили доторкнутись до паперу витонченим пером? Міррен-Голдберг перераховує такі:


Самопізнання. Письмовий виклад думок допомагає підліткам дізнатися, хто вони. Як стверджує Голдберг: «Це дозволяє краще зрозуміти себе і своє місце у світі».

Любов до себе. «Письменництво народжує почуття глибокої самоповаги і почуття виконаного обов'язку», - акцентує вона.

Набуття свого власного голосу. «Процес письмового вираження своїх поглядів, своєї позиції, емоцій дозволяє висловитися без будь-яких фільтрів, блоків та обмежень, які можуть виникнути в розмові з людьми у тому випадку, якщо ви хотіли про щось попросити або уникнути певної теми, продуктивно взаємодіяти, вразити або просто втекти», – пояснює Голдберг.

Отримання відповідей. Письменницька праця заохочує підлітків зазирнути всередину себе. «Тому що письменництво змушує вас посидіти та подумати, а це може бути ефективним способом знайти відповіді на важливі життєві питання», – каже Голдберг.

Набуття творчого потенціалу. Письменництво занурює у творчий процес. Експерти солідарні в тому, що, якщо практикуватися знову і знову, то дані творчі навички перемістяться і в інші сфери життя.

Розпізнавання емоцій. Юнацькі почуття дуже інтенсивні. Часто підлітки не впевнені в тому, як слід їх правильно приборкувати. «Писати – це безпечний спосіб звільнити свої почуття, дослідити їх і почати справлятися з ними», – розповідає Голдберг.

Писати для повноти життя. Як і будь-який інший вид мистецтва, письменницька праця – це спосіб, що дозволяє підліткам з'єднатися зі світом. Він може допомогти їм відчути себе більш залученими і зацікавленими життям. «Процес написання може примусити відчувати себе більш живим», – стверджує автор.

Записувати мрії. Голдберг каже, що за допомогою письменництва підлітки можуть виявити свої справжні мрії, а не задовольнятись тими, які їм нав'язують інші люди. «Ви можете думати про мрії, роздумувати над тим, що треба зробити, щоб вони стали реальністю, а також над тим, що можна зробити, щоби почати здійснювати їх прямо зараз. Там же ви можете розписати й весь ваш шлях до цього».

Письменництво може служити і як заземлення підвищеної емоційності підлітків, які іноді відчувають розгубленість, невпевненість, роздратування й навіть втрату. Таким чином вони можуть отримати відповіді на свої запитання й навіть несподівано поставити перед собою нові, про які раніше й не підозрювали. Це цінно як інструмент планування майбутнього і як спосіб дізнатись, оцінити й навіть полюбити себе. Усе, що необхідно, – це взяти блокнот і ручку.

Ось пара письмових вправ, які допоможуть вашому підлітку зібратись:

  • Виберіть тему – домашні тварини, відпочинок чи сімейні спогади. Постарайтесь підібрати тему, не занурену в суперечку або негативні емоції. Нехай ваш підліток напише про якийсь рід діяльності з точки зору своєї матері або батька. Батьки в той же час можуть написати про активність з точки зору їх підлітка. Обміняйтесь написаним і детально проаналізуйте відмінності в думках і поглядах. Це допоможе батькам і підліткам набути більш глибокого розуміння один одного, не наступаючи на психологічно вибухонебезпечну територію.
  • Що вас засмучує? Наприклад, нехай ваш підліток напише лист президенту, пояснивши своє розчарування і зробивши пропозиції про покращення ситуації, що склалась.
Переглядів: 334 | Додав: Наталія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Неділя, 28.04.2024, 16:16
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 83
Друзі сайту
  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples
  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Copyright MyCorp © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz